Herdenken en vieren

In 2020 is de dodenherdenking anders dan normaal. Dit jaar blijven we thuis op 4 mei. Op tv of internet volgen we de nationale herdenking, we  houden twee minuten stilte in acht, we hangen de vlag uit, zingen mee en praten over vrijheid. En wie wil, kan ’s avonds om 21.00 uur een kaarsje voor het raam aansteken of een fakkel in de tuin of balkon. Dit staat dan symbool voor het Vrijheidsvuur, wat een indrukwekkend symbool is voor nationale eenheid en voor leven in vrede.

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gaat in aangepaste vorm door, zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen een krans bij het Nationaal Monument. Ook in Overbetuwe staan we stil bij de nationale Dodenherdenking. Andere jaren gaat de vlag op 4 mei pas om 18.00 uur halfstok, tot zonsondergang, maar dit jaar mag de Nederlandse vlag op 4 mei eenmalig al van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Wat een mooie verbondenheid geeft dit aan, als we dan allemaal vlaggen.

Door de coronacrisis zijn samenkomsten om de slachtoffers van de oorlog te gedenken en het grootschalig vieren van Bevrijdingsdag niet mogelijk. Op 4 mei zijn we dit jaar dus thuis en kunnen we zoals eerder gezegd op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. Maar je kunt ook thuis meedoen aan de herdenking. Speel je een blaasinstrument, dan roept het Nationaal Comité je op om vanuit huis/tuin om 19.58 uur het Taptoe-signaal mee te spelen dat de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus en iedereen wordt uitgenodigd om thuis het eerste couplet mee te zingen.

Het is mogelijk om echte bloemen te laten leggen. De bloemen worden gelijkmatig verdeeld over vele oorlogsmonumenten in het land. Kijk voor dit initiatief op www.bloemenvoor4mei.nl Virtueel bloemen leggen bij een oorlogsmonument kan ook, ook bij de Overbetuwse monumenten. Kijk hiervoor op https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/bloemen-leggen

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Elke vijf jaar hebben we een vrije dag omdat het dan een officiële feestdag is. Een vrije dag, vrijheid vieren: in een periode van corona is dat een bijzondere gewaarwording. Waar we twee maanden geleden deze vrijheid nog heel normaal vonden, is dat vandaag, na ruim zeven weken ‘intelligente lockdown’ wel anders.

Op Koningsdag heb ik samen met mijn buren het Wilhelmus meegezongen en hebben we op veilige afstand een kop koffie gedaan die we allemaal zelf ingeschonken hadden. Laten we deze verbondenheid ook zien tijdens het herdenken van de oorlogsslachtoffers en het vieren van onze vrijheid. Door verbondenheid vieren we onze vrijheid!

Met vriendelijke groet,

Dimitri Horsthuis – Tangelder
Wethouder