Van lente naar zomer

De lente, waar we ieder jaar allemaal zin in hebben: om een grote voorjaarsschoonmaak te houden, het huis op te ruimen, de winterkleding op te bergen en ons klaar te maken voor mooie langere dagen, langer licht, om veel te gaan ondernemen.

Begin maart waren we klaar om deze jaarlijkse voorbereidingen voor de lente op te pakken. En toen kwamen de corona-maatregelen, en moesten we ineens zoveel mogelijk thuis blijven. Heel veel hoefden we toen nog niet aan die jaarlijkse gewoontes te veranderen. We hebben onze huizen inmiddels schoon en opgeruimd en hebben onze winterkleding inmiddels opgeborgen op zolder.

Op de milieustraat was het drukker dan normaal: door deze grote schoonmaak, maar óók doordat we de 1,5 meter in acht moeten nemen. Hierdoor liepen de wachttijden soms op. Ik heb respect voor de collega’s die zich dagelijks keihard inzetten en nu ook de openingstijden hebben verruimd. Maar het geeft ook aan dat we vasthielden aan onze jaarlijkse routine. Het huis moet schoon en ook de bestellingen voor nieuwe kleding, de sportartikelen voor een minder groot buikje, en de planten voor in de tuin worden gewoon gehaald.

En dan komt de persconferentie van de minister-president: zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen er in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepeld worden. ‘Alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’.

Maar ‘samen’ betekent óók meer rekening met elkaar moeten houden. En wat we zien bij de eerste ruimte die we krijgen? Ik zie hetzelfde gebeuren als wanneer we aan het begin van de lente de koeien naar buiten laten na een tijd van isolatie. We staan met zijn allen in de rij om naar het strand te kunnen want het is prachtig weer en op een wat bewolkte dag lopen de winkelstraten volledig vol en kan de 1,5 meter niet meer geborgd worden. Kortom: ook voor de zomer grijpen we terug op onze jaarlijkse gewoontes. Uiteraard willen we met zijn allen graag onze vrijheid verder verkennen en de leuke dingen weer oppakken. Als we ons nu goed aan de regels houden, kunnen we een mooie zomer tegemoet gaan. Een zomer waarin we met het juiste kapsel op afstand een drankje op een terras kunnen doen, kunnen genieten van een voorstelling of een museumbezoek en wellicht een vakantie in eigen land of gaan we de grens nog over?

Dat  we de lente gaan inwisselen voor de zomer staat vast. Maar hoe we dit samen gaan invullen en welke ruimte we daarbij krijgen, ligt bij ons zelf. Dus houd vol, houd afstand en vermijd drukte! Alleen zo worden de maatregelen versoepeld en wordt het ‘alleen’ weer echt iets meer ‘samen’.

Met vriendelijke groet,

Dimitri Horsthuis – Tangelder
Wethouder