Een maatschappelijk dorpsplein voor Heteren

De leefbaarheid van kleine kernen en dorpen tot ca. 5.000 inwoners staat onder druk door ontwikkelingen van de laatste jaren die elkaar soms ook nog negatief beïnvloeden en versterken.

Gelukkig zijn er steeds meer kernen zoals Heteren die bovenstaande bedreiging weten om te buigen in kansen, en die succesvol initiatieven nemen om de leefbaarheid te bevorderen en te behouden. Bestaande voorzieningen verbeteren of het creëren van nieuwe voorzieningen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om brede scholen, een multifunctionele accommodatie, een dorpshuis en bijvoorbeeld een zorgcentrum. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld ouderen zo lang mogelijk in hun eigen dorp blijven wonen en hoeven zij niet op hun ‘oude dag’ nog naar een groter dorp of grotere stad te verhuizen. Heteren heeft hierin al veel bereikt en zijn met deze ontwikkelingen hiermee een voorbeeld voor andere dorpen binnen onze mooie gemeente Overbetuwe.

Een dorpsplan wat gerealiseerd wordt binnen Heteren waarbij de maatschappelijke functie van het dorpsplein verdere invulling krijgt met winkels. Een plein met winkelvoorzieningen (nieuw dorpshart), passend bij de schaal van de kern Heteren. Waarbij de maatschappelijke functie verder wordt uitgebreid. Een sociale ontmoetingsfunctie voor de gehele bevolking en voor jong en oud.

Wij delen daarom de mening van de dorpsraad Heteren, Heteren Sociaal, de kerken en alle ondersteunende organisaties en verenigingen om van een dorpsplein ook een levendig geheel te maken. Waarbij wonen en winkelen in een bepaalde harmonie samen gaan. Waarbij zowel ondernemers met een brede interesse zich kunnen vestigen binnen Heteren. Voorbeelden hiervan zijn een praktijk fysiotherapie en een fitnesscentrum. GBO is groot voorstander om de leefbaarheid binnen een dorp te vergroten. Het is dan volgens ons ook niet wenselijk dat binnen een dorpsplein, dat juist ontwikkeld is om ondernemers te stimuleren en het dorp levendig te maken, de huidige bestemming voor winkels en maatschappelijke doelen wordt omgezet naar reguliere bewoning. Dit haalt de levendigheid uit een dorpsplein en kan toekomstig georganiseerde evenementen wellicht in de weg staan.

GBO heeft naar aanleiding hiervan een motie opgesteld en verzoekt het college om voor 1 april 2018 in samenspraak met de dorpsraad en de overige stakeholders een plan van aanpak met tijdspad op te stellen om de ontwikkelaar te houden aan de huidige ontwikkelovereenkomst en het bestemmingplan te handhaven. Hierbij de mogelijkheden voor het oprekken van de winkelbestemming met ook maatschappelijke invulling nader te onderzoeken.

GBO staat voor leefbaarheid in onze kernen! Lees ook ons verkiezingsprogramma 2018 – 2022!

Motie Maatschappelijk dorpsplein voor Heteren