Land van Tap

Het Voorkeursmodel uit de concept-Ontwikkelvisie; resultaat van het participatietraject en basis voor onderstaande visie-kaart (okt. 2020). Bron: Gemeente Overbetuwe

Op 25 mei stond de besluitvorming over de voorgestelde toekomstvisie van het Land van tap in Elst op de agenda van de gemeenteraadsvergadering. Deze toekomstvisie is opgesteld met hulp van een gespecialiseerd bureau (Fresh Forward) en een vertegenwoordiging vanuit de omgeving.

Er is voor gekozen om met een brede groep te participeren, zowel vanuit huidige gebruikers als vanuit eventuele toekomstige gebruikers. De Klankbordgroep en Dreamteam (Fresh Forward) bestond uit omwonenden, ondernemers in het gebied (fietsenzaak en Theater de Kik), eigenaar terrein garageboxen, vertegenwoordigers Centrummanagement Elst, vertegenwoordiger woningcorporatie Vivare en vertegenwoordigers vanuit het sociaal domein (vanuit jongeren, welzijn en zorg: Forte Welzijn, Sociaal Kernteam en Driestroom).

Hieruit zijn 3 scenario’s voortgekomen waarvan een selectie samengesteld is tot een zogenaamd voorkeursscenario. Een fraai ontwerp, een concept waar natuurlijk ook wel iets op aan te merken en te verbeteren is. De bedoeling is dat de toekomstvisie input is voor een nog uit te werken uitvoeringsplan, waarin nog de nodige punten dieper uitgewerkt moeten worden.

Tijdens de behandeling in de voorronde in de aanloop naar de raadsvergadering hebben al diverse aanwonenden van zich laten horen, onder meer over de optie van een vierde woonlaag op de nieuwbouw van het appartementengebouw. Voornamelijk de rechtstreekse inkijk in hun achtertuinen leefde als groot bezwaar bij de bestaande bewoners. Daarnaast rijst ook de vraag of deze hoogte het dorpse karakter aantast van deze markante en authentieke plek in het centrum van Elst. Vanuit andere politieke partijen zijn er ook diverse wensen en vragen gekomen en tijdens de voorronde is afgesproken om zoveel mogelijk in een raadsbreed amendement op te nemen. Voor GBO is vooral het belang van onze inwoners bepalend, dus de eerder genoemde aantal woonlagen.

Dit hebben wij dan ook bij de totstandkoming van het amendement ingebracht en tijdens de behandeling gevraagd of we ervan uit kunnen gaan dat de aanwonenden betrokken worden bij het “grondige” onderzoek. De wethouder heeft dit tijdens de beantwoording aan ons bevestigd.

Het Land van Tap is momenteel voor een deel in gebruik als parkeerterrein, maar er is meer grond verworven in de afgelopen jaren. Een oud pand aan de doorgaande weg wat inmiddels is gesloopt kan de toegang gaan bieden naar de Rijksweg-Zuid. Daarnaast is een gedeelte grond wat achter de ABN-AMRO vestiging ligt aangekocht. Nog niet alle grond is verworven, zo is de wens om de oude garages ter hoogte van Walt Bikes nog aan te kopen. Pas als dat is gebeurd, kunnen alle wensen vanuit het voorkeursscenario ingevuld worden. In de tussentijd worden onderzoeken uitgevoerd zoals die zijn aangegeven in het amendement wat door de gemeenteraad is aangenomen. Dus ook hier geldt: Wordt vervolgd!

Contactpersoon:

  • Paul de Vries

    Raadslid

    Elst

    Burgerparticipatie – veiligheid – voorzieningen