Er is altijd tijd voor kunst en cultuur

Opening Colorfield 2021

Je ziet in de natuur van alles om je heen gebeuren. De zon schijnt uitbundig, de bloemen staan in bloei en de bomen laten de eerste bladeren weer zien. Voor mij heeft elk seizoen weer iets speciaals. Maar de lente geeft mij altijd een extra impuls om lekker erop uit te gaan. Te genieten van de natuur, maar ook van mooie dingen zoals muziek, kunst en cultuur.

Méér Muziek in de klas
We hebben de afgelopen periode veel ingezet op Méér Muziek in de Klas. Muziek maken is niet alleen heel leuk, het zorgt ook voor een creatieve uitdaging, ontspanning en verbondenheid. Het geeft kinderen zelfvertrouwen en laat ze hun talenten ontdekken. Meeklappen, ontroerd raken of totaal verbluft zijn: kinderen ontdekken de magie van (klassieke) muziek in bijvoorbeeld de Classic Express. Deze uitschuifbare muziektrailer is een rijdende concertzaal en komt naar scholen toe. Daarnaast wordt er ook veel muziekles in de klas gegeven en hebben we de Blazersbende. Bij de Blazersbende gaan kinderen direct een instrument spelen, ook als ze dit nog nooit eerder gedaan hebben. In korte tijd doen ze kennis op van ritmes, klanken en muziekschrift. Natuurlijk staat voorop dat zij samen met elkaar muziek leren maken. Er zijn al vele concerten gegeven op de scholen in Overbetuwe. Al die muzieklessen hebben effect. Zo kreeg ik een mail van muziekvereniging Concordia uit Driel. Zij schreven dat er inmiddels 21 nieuwe jeugdleden door de muzieklessen en de samenwerking met de muziekvereniging lid zijn geworden. Wat een geweldig resultaat!

Beeldende kunst
Op kunstgebied hebben we de nieuwe kunstroute Groei en Bloei in Heteren. Die begint bij de dijk langs de Rijn en eindigt bij de rotonde bij de snelweg. Ook kunt u dit jaar weer genieten van de Colorfield Performance in Park Lingezegen. Deze tentoonstelling in de open lucht is een begrip aan het worden in de beeldende kunst en in onze gemeente. Het gaat om een groot Land-Art project, waarin honderden kunstenaars uit 19 landen samenwerken. Het idee hierachter is dat vanuit een gemeenschappelijk concept individuele schilderijen samenvloeien tot één grote kleurrijke eenheid. Daardoor is het mogelijk grote kunstwerken te creëren, die een krachtige markering in het landschap vormen. In 2021 was Colorfield Performance voor het eerst te zien in Park Lingezegen. Dat was een groot succes. Dit jaar kunt u de schilderijen in wording vanaf 3 mei bekijken en de kunstenaars aan het werk zien. Op 1 september zijn alle 500 schilderijen af en is het geheel tot 1 oktober te bewonderen.

Het maakt eigenlijk niet uit in welk seizoen je zit van het jaar: er is altijd en overal tijd voor muziek, kunst en cultuur. Geniet ervan!

Hartelijke groet,

  • Dimitri Horsthuis - Tangelder

    Dimitri Horsthuis – Tangelder

    Wethouder

    Driel

    Ruimtelijke ordening – economie – bouwen/wonen